Haber

Putin’den ‘tahıl’ açıklaması: Kandırıldık, anlaşmadan çekilebiliriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tekrar uzatılmaması halinde süresi 18 Temmuz’da dolacak olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin açıklama yaptı. Batılı ülkelerin “aldattığını” öne süren Putin, anlaşmadan çekilebileceklerini söyledi.

Reuters’in haberine göre, 13 Haziran Salı günü konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı, “Batı’nın verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmemesi nedeniyle Rusya tahıl koridoru anlaşmasından çekilme olasılığını değerlendiriyor. Rus tarım ürünlerinin dünya pazarına teslimi ile ilgili.” Anlaşmaya uyulmadığını savunan Putin, Rusya’nın da ‘karşılığında Karadeniz’deki tahıl sevkiyatını yavaşlattığını’ kaydetti.

‘Yine kandırıldık’

Savaş muhabirleri ve askeri blog yazarlarının bir araya geldiği bir etkinlikte konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Şu anda bu tahıl anlaşmasından çekilmeyi düşünüyoruz. Ne yazık ki bir kez daha kandırıldık. Arzı serbestleştirmek için hiçbir şey yapılmadı. Tahıl ürünlerimizin dış pazarlara arzının Birleşmiş Milletler (BM) önderliğinde Batılıların “Yerine getirilmesi gereken pek çok koşul var. Hiçbir şey yapılmadı” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric aynı gün “Rus ürünlerinin ihracatında ilerleme kaydedildi, ancak bazı zorluklar devam ediyor” dedi.

BELARUS: TAKTİK NÜKLEER SİLAHLARIN SEVKİYATI BAŞLADI

Öte yandan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, ülkeye konuşlandırılacağı açıklanan taktik nükleer silahların sevkiyatına başlandığını duyurdu. Lukashenko, bu silahlardan bazılarının 1945’te ABD’nin Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine attığı atom bombalarından üç kat daha güçlü olduğunu iddia etti.

Rusya’nın devlet televizyonu Rossiya-1’e konuşan Lukaşenko, “Rusya’dan gelen füze ve bombalarımız var. Bombalar Hiroşima ve Nagazaki’ye atılanlardan üç kat daha güçlü” dedi.

UKRAYNA: RUSYA’NIN ODESSA’YA SALDIRISINDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus güçlerinin ülkenin Odessa kentine düzenlediği füze saldırısında üç kişinin öldüğünü iddia etti. Ukrayna Güney Harekat Komutanlığından yapılan açıklamada, Rusya’nın Karadeniz’den Odessa kentine 4 adet uzun menzilli yüksek hassasiyetli “Kalibr” füzesi fırlattığı belirtildi.

Açıklamada, füzelerden 2’sinin Ukrayna savunma sistemleri tarafından vurulduğu kaydedildi. 2 füzenin Şevçenko İş Merkezi ve çevredeki binalara hasar verdiği bildirildi. Ukrayna Acil Servisi’ne göre, saldırıda üç kişi öldü, yedi kişi yaralandı. Arama kurtarma ekiplerinin olay yerindeki çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

WSJ: CIA, KİEV’İ KUZEY AKIMINA SALDIRMAMASI İÇİN UYARDI

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA, Eylül 2022’de Kuzey Akım boru hattına düzenlenen saldırıdan önce Ukrayna’nın bu yönde hazırlık yaptığı bilgisini almış ve Kiev’i bundan kaçınması için uyarmıştı. Haberde yer alan bilgilere göre CIA, sabotaj hazırlık bilgilerini Hollanda askeri istihbaratından elde etti. Buna göre Ukraynalı bir ekip, bir dalgıç ekiple birlikte Kuzey Akım boru hatlarına patlayıcı yerleştirmek için Baltık kıyı şeridinde bir yat kiralamak istiyordu.

DW Türkçe’nin haberine göre gazeteye bilgi veren yetkililer, CIA’in bu bilgiyi ciddiye aldığını ancak Ukrayna’nın bu saldırı için gerekli yetkinliğe sahip olup olmadığı konusunda soru işaretleri olduğunu söyledi. CIA’in geçen yıl Haziran ayında böyle bir saldırıdan kaçınması için Kiev’i uyardığı bildirildi. Haftalar sonra, 26 Eylül’de Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım boru hattı sınırına bir baskın düzenlendi. Ancak Ukrayna, baskınla herhangi bir ilgisi olduğu iddialarını reddetti. (DIŞ HABERLER)

haber-marmara.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu