“Rusya-İslam Dünyası: Kazanforum 2023” 16. Uluslararası Ekonomi Forumu Kazan’da Düzenlendi
Rosatom Orta Doğu ve Kuzey Afrika Müdürü ve Bölge Lider Yardımcısı Alexander Voronkov: “Nükleer enerji, ekolojik olması, enerji üretmesi ve ekonomik faydaları olması bakımından benzersizdir”
“Akkuyu NGS tek başına ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılayacak ve atmosfere salınan karbondioksit miktarını yılda yaklaşık 18 milyon ton azaltacak”
“Rusya-İslam Dünyası: Kazan Forumu 2023” başlıklı 16. Uluslararası Ekonomik Forum, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlendi.
2009 yılında başlayan ve Rusya ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel çıkarların güçlendirilmesi için etkili bir platform haline gelen foruma 80 ülke katıldı. Forum kapsamında 130 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.
Forumun iş programında aktif rol alan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom’un Orta Doğu ve Kuzey Afrika Yöneticisi ve Bölge Lider Yardımcısı Alexander Voronkov, iklim değişikliği ve Rusya-Mısır işbirliği konulu yuvarlak masa toplantılarına katıldı.
“İklim Sürdürülebilirliği: Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı Diyaloğu” başlıklı yuvarlak masa toplantısında bir konuşma yapan Alexander Voronkov, elektrik piyasasında ortaya çıkan oynaklık eğiliminde yatırım riskinin ve insanların refah seviyesinin yüksek olduğunu vurguladı. Bu nedenle Voronkov, düşük karbonlu çözümlere dayalı güç kaynaklarının çeşitlendirilmesinin her ülke için son derece değerli olduğuna dikkat çekti.
Ekonomik, endüstriyel, sosyal ve hatta siyasi kollarda sürdürülebilir kalkınmanın, iklim nötr, 7/24 kullanılabilir ve öngörülebilir düşük karbonlu kaynakların istikrarlı bir biçimde oluşturulmasına bağlı olduğunu belirten Voronkov, “Nükleer enerjinin benzersizliği elbette ki ekolojik, enerji üretimi ve ekonomik faydaları nedeniyle. . Nükleer santraller, hava koşullarından bağımsız olarak öngörülebilir fiyatlarla güvenilir baz yük elektriği üretir ve enerji sektörüne istikrar getirir. Voronkov, nükleer enerjinin küresel düşük karbonlu elektrik üretimine %25’ten fazla katkıda bulunduğunu ve dünyanın en büyük ikinci düşük karbonlu enerji kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.
Rosatom Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Alexander Voronkov, Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) ile ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’de VVER-1200 tipi reaktörlerle donatılmış dört güç ünitesi var. . Akkuyu NGS tek başına ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılayacak ve atmosfere salınan karbondioksit miktarını yılda yaklaşık 18 milyon ton azaltacaktır. Bu, yılda yaklaşık 10 milyon araba tarafından atmosfere salınan emisyonlara eşdeğerdir. Nükleer santraller, bölgelerin ekonomik ve sosyal altyapısının yanı sıra enerji kazanımları için de değerli bir itici güçtür. Örneğin santralde bir iş yeri, ilgili sanayi ve altyapıda on yeni istihdam yaratılmasına zemin hazırlar, bölgenin kalkınmasını hızlandırır ve ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yanı sıra teknoloji, eğitim ve bilimin gelişmesine de önemli katkı sağlar. Ürün.”
Dünyanın esnekliğe ihtiyacı olduğu için küçük modüler nükleer reaktörler geliştirerek nükleer enerjinin daha erişilebilir hale getirildiğine işaret eden Voronkov, “Küçük nükleer santrallerin amiral gemisi olarak en yeni su basınçlı RITM-200 güç ünitemizi kullanıyoruz. Bu reaktörler, Rus nükleer buzkıran filosunun onlarca yıllık Kuzey Kutbu koşullarında test edilen 50 yılı aşkın deneyiminden yararlanıyor. Sadece Rusya böylesine modern ve referans bir teknolojiye sahiptir. Adını büyük Rus bilim adamı Lomonosov’dan (Akademik Lomonosov) alan tek yüzer nükleer santrali 2020 yılında devreye alarak, deniz veya kara yoluyla ulaşılamayan, elektrik şebekelerinden uzakta yüzer güç üniteleri kullanmanın benzersiz olanaklarını gösterdik. Rosatom ayrıca, kuzey Rusya’daki bir maden tesisinin işletilmesini desteklemek için dört adet modernize yüzer güç ünitesi tedarik edecek. RITM-200 tipi güç ünitelerinin her biri en az 106 MW kurulu güce sahip olacaktır. Arsaya gelince; Yakutistan’da RITM-200 reaktörlerine dayalı bir arazi projesini hayata geçirmeye başladık” dedi.
Voronkov, ülkelerin dört düşük karbonlu güç kaynağına (rüzgar, su, güneş ve atom) dayalı esnek bir güç karışımı oluşturabilmeleri için sözde “yeşil dörtlü” kavramının incelenmesi gerektiğini de belirtti.
Nükleer enerjinin hava koşullarından bağımsız olarak sağlam bir temel yük elektrik kaynağı sağladığının altını çizen Voronkov, “Böylece tek bir elektrik kaynağı seçilmesine gerek kalmıyor. Ama önemli olan her ülkenin ihtiyacına en uygun kombinasyonu bulmak” dedi.
İklim değişikliği, ülkelerin kalkınmasını birçok yönden etkileyen küresel bir sorundur. Bu nedenle, iklim değişikliği ile mücadelede etkili politikaların benimsenmesi ve projelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Net sıfır hedefine ulaşma zorluğunu çözmek için belediyeleri, şehirleri, özel şirketleri ve yerel toplulukları içeren ülkeler arası diyaloğun, deneyimlerin paylaşılmasına ve küresel iklim sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağı belirtiliyor. ‘İklim Sürdürülebilirliği: Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı Diyaloğu’ başlıklı yuvarlak masa toplantısında ülkelerin bu konudaki farklı yaklaşımları, iklim dostu projeler için en uygun yatırım çözümleri, en uygun teknolojiler ve uygulamalar, olası sakıncalar ve diğer konular ele alındı. Rosatom’un konuşmacı olarak katıldığı .
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
terme-haber.xyz