Yaşam

Küçücük Boyutlarına Rağmen Ne Kadar Güçlü Olduklarına Şaşıracaksınız: Gergedan Böceklerinin Ortaya Çıkması Hakkında İlginç Gerçekler

Aslında sıradan bir günde bile etrafımızda sayısız canlı görürüz ve biraz dikkatli baktığımızda hayranlık uyandıran özelliklerini fark ederiz. Ancak çok ama çok garip olanlar da var ve gergedan böceği de onlardan biri. günlük yaşamda nadir Gergedan böceğini farklı kılan şey,tonlarca ağırlığındaki bir gergedanın minyatürü gibi görünmek.

Binlerce farklı çeşidiyle dünyanın hemen her yerinde yaşayabilen gergedan böceği, adını aldığı dev kara hayvanı gibi değil. Güç açısından emsal özelliklere sahiptir. Elbette her alt cinsin yaşadığı bölgeye göre değişen kendine has özellikleri olduğunu da unutmayalım. Gelin gergedan böceğinin sıra dışı özelliklerine daha yakından bakalım.

Gergedan böceği hakkında bilgi:

  • Binlerce farklı gergedan böceği türü vardır.
  • Gergedan böceği Türkiye dahil her yerde yaşayabilir.
  • Bu uçan yaratıklar korkutucu derecede büyük olabilir.
  • Gergedan böceği güçlüdür, çok güçlüdür.
  • Kornanın tek görevi ortalığı karıştırmamaktır.
  • Gergedan böceğinin tehlikeli olup olmadığından korkmanıza gerek yok.
  • Onları evcil hayvan olarak besleyenler var.
  • Çok kısa bir ömrü vardır.
  • Bir gergedan böceğinin tısladığını duyarsanız, uzaklaşın.

Binlerce farklı gergedan böceği türü vardır:

Dynastinae familyasına ait bir böcek olan gergedan böceği, 225 temel cins başlığı altında 1500’den fazla farklı türe sahip bir canlıdır.Atlas böceği, herkül böceği, fil böceği, Avrupa gergedan böceği, doğu herkül böceği, Japon gergedan böceği, öküz böceği, tavşan böceği, bok böceği gibi sayısız ilaç aslında gergedan böceğinin ilacıdır.

Gergedan böceği Türkiye dahil her yerde yaşayabilir:

Pek çok böcek türü gibi gergedan böceği de ılıman ve nemli bir iklimi sever. Akdeniz bölgesinde, Pakistan çevresinde, yakın doğu bölgesinde, Kuzey Afrika’da ve ülkemizde yaşayan farklı cinsleri bulunmaktadır. ilginç bir şekilde Kuzey Avrupa’nın farklı bölgelerinde de görülmüştür. ama Antarktika’da tek bir tane bile yok. Ormanlık alanlarda genellikle çürüyen kütüklerde ve yaprakların ortasında yaşarlar.

Bu uçan yaratıklar korkutucu derecede büyük olabilir:

Gergedan böceklerinin rengi türlerine göre değişse de, parlak bir dış iskeletleri, ima edilmiş kanatları ve erkeklerinin boynuzları vardır. Yani evet, gergedan böcekleri uçabilir. Boyutları çeşitten çeşide değişmekle birlikte, şimdiye kadar kaydedilen en ağır gergedan böceği, 200 gramlık bir yük ile bir actaeon böceğidir. Şimdiye kadar kaydedilen en uzun gergedan böceği, 17 cm uzunluğuyla bir Herkül böceğidir. Boyunun bu kadar uzun olmasının nedeni boynuzudur.

Gergedan böceği güçlüdür, çok güçlüdür:

Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki bir kayda göre, gergedan böcekleri, Kendi ağırlıklarının 850 katını taşıyabildikleri söyleniyor. Ama bilimsel olarak kanıtlanmış değil. California Üniversitesi’ndeki misyon fizyoloğu Rodger Kram, bu gücü test etmek için bir deney yaptı. Kendi ağırlığının 100 katı olan bir gergedan böceğini yüklemiş ama hareket ettiği görülmüştür. 40 kat yükte 10 dakika yürüdükten sonra yorulduğu görüldü. Kendisinin 30 katı yükle yarım saat yorulmadan yürüdü. Karşılaştırıldığında, birkaç tonluk bir arabanın üzerinde yürüyen 100 kiloluk bir insan gibi.

Kornanın tek işi dövüşmek değil:

Tabiattaki tüm canlılar gibi gergedan böceğinin boynuzunun da asıl amacı kavgalarda silah olarak kullanmaktır. Özellikle çiftleşme döneminde erkekler bir dişi için savaşırken bu boynuzları var güçleriyle kullanırlar. Ama boynuzun tek görevi silah olmak değil. Bu boynuz ayrıca yaprakları kazmak, yiyecek aramak ve bir ağacın özünü çıkarmak ve içmek için de kullanılır. Demek istediğim, o korna çok amaçlı bir çakı gibi.

Gergedan böceğinin tehlikeli olup olmadığı konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yok:

Gergedan böceği gelişigüzel bir insanı ısırmaz veya boynuzuyla saldırmaz ve esasen zehirli bir böcek değildir. Bu değil bazen çiftçilerin endişeli rüyası olabiliyorlar. Hindistan cevizi gergedan böceği olarak bilinen oryctes rhinoceros adlı bir cins, hindistancevizi ağaçlarını, şeker kamışını, papaya ağaçlarını, ananas bahçelerini ve hurma ağaçlarını sürüler halinde istila ederek tüm ekinleri kurutabilir. Ancak genellikle çürüyen ağaçlar, larvalar ve köklerle beslenirler. Aslında çoğu zaman sürü halinde değillerdir.

Onları evcil hayvan olarak besleyenler var:

Evet, kulağa biraz farklı geliyor ama gergedan böceği, özellikle yaygın olduğu bölgelerde, Çok popüler bir evcil hayvandır. Temiz, gürültüsüz, beslemesi kolay ve neredeyse hiç bakım gerektirmez. Üstelik israf edilmiş bir böcek olmadığı için onu alıp sevmek bile mümkün.

Bir küçük detaydan daha bahsedelim, Bir gergedan böceği savaşı var. Tayland ve çevresinde erkek gergedan böceklerinin yanına bir dişi bırakılır ve iki erkek kavga eder. Birileri ya yoruluyor ya da birinin kornasını kırık bırakıyor. Bahislerin yapıldığı bu dövüşlerde çok para kazanıldığı söyleniyor.

Oldukça kısa bir ömrü vardır:

Türüne ve yaşadığı koşullara göre değişmekle birlikte bir gergedan böceğinin maksimum ömrü 3 yıldır. Dişi gergedan böceği 50 yumurta bırakır ve bunlar bir larvaya, ardından bir pupaya ve sonunda yetişkin bir böceğe dönüşür. İlginç olan gergedan böceğinin ortalama 2 yıl yaşaması. Hayatının çoğunu larva olarak geçirir. Yani bir gergedan böceği yetişkin olarak sadece yaklaşık 6 ay hayatta kalır. Birden fazla çiftleşip çoğaldıktan kısa bir süre sonra ölür.

Bir gergedan böceğinin tısladığını duyarsanız, biraz uzaklaşın:

Gergedan böcekleri genellikle sessiz ve sakin yaratıklardır, ancak sonuçta onlar da hayvandır ve yanlış yere gidebilirler. Sinirlendiğinde kanatlarını karnına sürer ve tıslama sesiyle savaş narası atar. Bu genellikle başka bir erkek gergedan böceği için bir savaş çığlığıdır, insanlara hiçbir şey yapmaz. Ancak gergedan böceğinin ayaklarında küçük pençeleri vardır ve tesadüfen de olsa üzerinize konarsa o istemezse onu kolay kolay çıkaramazsınız. Böyle bir durumda, nazikçe dürtmeye çalışın.

Yaşayan en olağanüstü yaratıklardan biri Gergedan böceği hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz ilginç bilgilerden bahsettik.Bu kadar küçük bir canlının bu kadar olağanüstü özelliklerle donatılmış olması hayret vericidir.

Kaynaklar:Backyard Buddies, Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu, Stroyteller Travel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu